Hoeveel vragen theorie examen auto?

Sinds 7 april 2025 geldt bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) een vernieuwd examen. Wil je weten wat er is veranderd, hoeveel vragen de examinator bij het theorie examen voor de auto stelt en hoeveel van die vragen je fout mag hebben? Dan leggen we dat hier voor je uit. Lees alles wat je moet weten over het vernieuwde examen.

Van de 50 vragen 44 goed

44 goed, dat is de nieuwe grens die bepaalt of je slaagt of zakt voor je theorie-examen auto. Deze nieuwe grens was nodig omdat het CBR nu minder vragen stelt. Wetenschappers van het Research Center voor Examinering en Certificering en politievertegenwoordigers hebben samen de minimale score bepaald.

  • De vastgestelde grens van 44 goede antwoorden is volgens het CBR vergelijkbaar met de vorige normen. Het nieuwe examen is daarom niet makkelijker of moeilijker dan het oude examen van voor 7 april.
  • Om een score te halen van 44 goed beantwoorde vragen heb je 30 minuten de tijd. Doe je mee aan een theorie-examen met extra tijd, een individueel begeleid examen of een examen met tolk, dan heb je 45 minuten om tot een score van 44 goed te komen.
  • Nadat je de vragen via de computer hebt beantwoord, krijg je direct de uitslag te zien. Heb je niet meer dan 6 vragen fout, dan ontvang je een certificaat en kun je je gaan voorbereiden op je rijexamen.

Wil je goed voorbereid aan je theorie examen voor de auto beginnen en alvast proeven van het soort examenvragen dat je mag verwachten? Dan heb je zeker veel profijt van de oefentoetsen en uitlegvideo's van theorie.nl.

Kennis, toepassing en inzicht in één doorlopend geheel

Hoeveel vragen heeft het theorie examen voor de auto? Het antwoord op die vraag is verrassend. Het nieuwe examen telt namelijk 50 vragen in plaats van 65. Dat zijn er dus 15 minder dan in het examen dat sinds 2019 van kracht was. Is het nu dan een stuk makkelijker? Nee, daar is volgens het CBR geen sprake van: "Het vernieuwde examen is ontwikkeld op hetzelfde niveau en dezelfde inhoud." Kandidaten moeten nog steeds over dezelfde theoretische kennis beschikken, alleen is de opzet nu anders.

Het grote verschil tussen het oude en nieuwe examen is dat er nu wordt getoetst op kennis, toepassing en inzicht in één doorlopend geheel. "We gooien het in de mix en kunnen het in de nieuwe vorm met minder vragen doen", aldus het CBR. Het oude examen bestond uit drie onderdelen: kennis, inzicht en gevaarherkenning. Daarnaast mocht je voor elk onderdeel een bepaald aantal fouten maken. Dat is in het vernieuwde examen niet meer aan de orde. De verschillende onderdelen zijn nu samengevoegd tot een integrale test van 50 vragen. Bovendien komt het onderdeel gevaarherkenning (met fototoets) te vervallen. Volgens het CBR is het met dit examen nieuwe stijl beter mogelijk kandidaten te toetsen op kennis en inzicht in de verkeersregels en of zij dit ook kunnen toepassen in verschillende verkeerssituaties.

Animatiefilmpjes van realistische verkeerssituaties

Nieuw is dat nu ook animatiefilmpjes deel uitmaken van het examen. Zo zie je realistische verkeerssituaties: het is alsof je zelf in de auto zit en moet reageren op de situatie. Zo laat je direct zien of je de theorie voldoende beheerst en jouw kennis en inzicht op de juiste manier toepast.

Dat is ook precies wat het CBR met deze filmpjes wil bereiken. Kandidaten moeten niet alleen de verkeersregels kennen, maar ze ook kunnen toepassen. Dit betekent ook dat het onderdeel gevaarherkenning in verschillende van deze animatiefilmpjes terugkomt. Juist door gebruik te maken van dynamische beelden in plaats van statische foto's nemen deze video's kandidaten mee naar een verkeerssituatie. Zo wordt al snel duidelijk hoe je zo'n situatie inschat, of je weet wat er gaat gebeuren en hoe je daarop reageert. De bedoeling hiervan is om een veiligere bestuurder te worden die klaar is voor de praktijk.

Bereid je goed voor

Vraag je theorie examen pas aan als je zeker weet dat je genoeg hebt geleerd. Je wil natuurlijk je theorie examen het liefst in 1 keer halen! Zorg dus dat je goed bent voorbereid. Bijvoorbeeld met onze oefenexamens en uitgebreide uitlegvideo's.