Scooter theorie ezelsbruggetjes

Het scooter theorie-examen heeft moeilijke vragen. Daarom hebben we een paar handige trucs voor je verzameld, zodat je de regels makkelijker kunt onthouden.

Wanneer hebben voetgangers voorrang ezelsbruggetje?

In het verkeer is het erg belangrijk dat je de voorrangsregels goed kent. Je wilt geen gevaarlijke situaties veroorzaken, omdat je niet weet wie je voorrang moet geven. Bij kwetsbare weggebruikers, zoals voetgangers, is het al helemaal belangrijk dat je weet wanneer je ze voorrang moet geven. In je bromfiets theorie-examen gaan veel vragen daarom over voorrangsregels. Gelukkig zijn er een paar geheugensteuntjes waarmee je de voorrangsregels voor voetgangers makkelijker leert.

Bromfiets 5e6264aa00b9a5c9
  • Rechtdoor op dezelfde weg gaat voor. Als jij wilt afslaan en een voetganger loopt rechtdoor, dan moet je de voetganger voorrang geven. Ook andere weggebruikers, zoals fietsers en auto’s, die rechtdoor gaan moeten in dat geval voorrang van je krijgen. 
  • Verlaat je een uitrit? Geef dan iedereen voorrang, of die persoon nou rijdt, loopt of zit. Als je uit een uitrit komt, moet je iedereen voorrang verlenen. Ook voetgangers krijgen in dat geval voorrang van jou. 
  • Doorrijden mag niet als je een voetganger op een zebrapad ziet. Voetgangers moeten bij een zebrapad altijd voorrang krijgen.
  • Doorrijden mag niet als een voetganger slecht loopt of slecht ziet. Blinde of slechtziende voetgangers en voetgangers die slecht ter been zijn, moeten altijd voorrang krijgen. Ook als je in die situatie aan andere voetgangers geen voorrang hoeft te geven.

Andere voorrangsregels slim leren

Naast voorrangsregels voor voetgangers, moet je voor je scooter theorie-examen ook andere voorrangsregels kennen. Om die te onthouden, hebben we ook een paar slimme trucjes voor je.

Bromfiets 5e7c0e8099db3ef1
  • Geef het door, rechts gaat voor. Op een gelijkwaardig kruispunt (dus zonder verkeerslichten, haaientanden of andere verkeerstekens), heeft het verkeer van rechts altijd voorrang. Dit geldt niet voor voetgangers.
  • Een tram stopt voor dierentekens. Voor trams gelden andere voorrangsregels dan voor het andere verkeer. Een tram geeft alleen voorrang bij HAAIENtanden en ZEBRApaden. Ook moeten trams stoppen voor het stoplicht.
  • Korte bocht gaat voor lange bocht. Als twee elkaar tegemoetkomende weggebruikers willen afslaan, mag degene met de korte bocht (naar rechts) voor degene met de lange bocht (naar links.)

Wat is de F.R.U.I.T.-regel?

Naast ezelsbruggetjes over de voorrangsregels, is er ook een handig trucje om te onthouden wanneer je rechts mag inhalen en wanneer niet. Dit wordt ook wel de FRUIT-regel genoemd. 

Bromfiets 6aac2110ddd42b26

Je mag alleen rechts inhalen in de volgende situaties:

  • F: File
  • R: Rotonde
  • U: Uitvoegen
  • I: Invoegen
  • T: Tram

Hoe slaag je voor je scooter theorie-examen?

Wil jij in 2025 slagen voor je scooter theorie-examen? Dan raden we je vooral aan om veel te oefenen. Minder dan de helft van de kandidaten slaagt bij het CBR in één keer voor het theorie-examen. Als jij wel meteen wilt slagen, is het dus heel belangrijk om je goed voor te bereiden.

We hebben een aantal tips voor je, waarmee je slim en makkelijk kunt leren voor jouw theorie, zodat jij het felbegeerde certificaat binnenkort wel in handen hebt.

  • Up-to-date lesmateriaal: Leer altijd de meest actuele regels en richtlijnen. Theorieboeken verouderen snel. Onze online video’s en oefenexamens zijn altijd up-to-date, zodat je echt de juiste stof leert.
  • Uitlegvideo's: Bekijk de leuke uitlegvideo’s van onze experts. Zij leggen je alle stof die je voor je examen moet kennen op een duidelijke manier uit.
  • Herhalen: Oefenen, oefenen, oefenen. Hoe meer je oefent, hoe beter je de stof straks kent. Maak veel oefenexamens om je kennis te testen. Ook leer je met oefenexamens het type vragen kennen dat je op je examen tegenkomt. Hierdoor wordt het echte examen makkelijker.
  • Tips & ezelsbruggetjes: Maak gebruik van ezelsbruggetjes om lastige regels te onthouden.
  • Slagingskans: Hou je voortgang bij op je persoonlijke dashboard. Je ziet altijd jouw actuele slagingskans. Zo weet je precies wanneer jij er klaar voor bent om het echte examen te maken.

Bereid je goed voor

Vraag je theorie examen pas aan als je zeker weet dat je genoeg hebt geleerd. Je wil natuurlijk je theorie examen het liefst in 1 keer halen! Zorg dus dat je goed bent voorbereid. Bijvoorbeeld met onze oefenexamens en uitgebreide uitlegvideo's.