9.2 (2.013 beoordelingen)
  • Werkt op mobiel, tablet en desktop
  • Vergroot je slagingskans

Oefen met gevaarherkenning en slaag voor je examen!

Gevaarherkenning is het herkennen van gevaar in bepaalde (verkeers)situaties en bepalen wat je in die situaties moet doen. Dit onderdeel maakt sinds 2009 deel uit van het theorie examen voor de auto bij het CBR. Dit doet het CBR om te kijken of een toekomstige verkeersdeelnemer mogelijk gevaarlijke verkeerssituaties vroegtijdig kan opmerken, herkennen en voorspellen om te zien of iemand in staat is juist te handelen om het gevaar af te wenden.

Wat is een gevaarlijke situatie?

Van een gevaarlijke verkeerssituatie spreken we als er een grote kans is op een ongeluk als gedrag niet wordt aangepast. Het is dus heel belangrijk dat toekomstige verkeersdeelnemers gevaar leren herkennen, of dat nu in de auto is of daar buiten.

Hoe ziet een vraag over gevaarherkenning er uit?

Tijdens het theorie examen van het CBR krijg je 25 vragen over gevaarherkenning. Je hebt telkens de keuze uit drie antwoorden: remmen, gas loslaten of niets doen. Per vraag krijg je acht seconden om te reageren. Geef je geen antwoord op de vraag, dan is deze per definitie fout. De tijd kan je niet stilzetten. Dit in tegenstelling tot de tijd bij de andere vragen. De gevaarherkenningsvragen gaan over het algemeen over situaties waarin je een gevaar te laat opmerkt. In de praktijk moet je vooruitkijken en anticiperen, zodat je niet in een gevaarlijke situatie terecht komt. Soms echter beland je onverwacht en buiten je schuld in een gevaarlijke situatie. Dit snel herkennen en kunnen handelen is daarom van belang. En dat kan je oefenen op Theorie.nl.

Hoeveel vragen over gevaarherkenning krijg ik?

Theorie.nl simuleert de vragen van de officiële examens van het CBR. Dat wil zeggen dat we deze zo goed mogelijk proberen na te bootsen. Dat geldt dus ook voor de vragen over gevaarherkenning. Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning waar telkens drie antwoorden gegeven worden. Je hebt per vraag acht seconden om deze te beantwoorden. Op deze manier word je optimaal voorbereid op het echte theorie-examen en sta je nooit plotseling voor een verrassing in vraagstelling. Als je oefent met de examens van Theorie.nl weet je wat je kan verwachten.

Hoeveel vragen moet ik goed hebben?

Bij een theorie examen van het CBR krijg je in totaal 65 vragen. Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen. Daarvan moet je 13 of meer vragen goed hebben om te slagen voor het examen. Dat geldt dus ook voor de oefenexamens van Theorie.nl.

theorie-examenAuto

  • Proefexamen rijbewijs B: Auto
  • 65 vragen per examen
  • Inclusief gevaarherkenning!
  • Uitgebreide foutanalyse
  • Officieel gecertificeerd
Uniek!

Video examenroutes

Praktijk examen routes op CBR locaties.

Bekijk de routes
Beoordeeld door Kiyoh
Wij gebruiken cookies