9.2 (2.013 beoordelingen)
 • Werkt op mobiel, tablet en desktop
 • Vergroot je slagingskans

Het theorie-examen voor de auto

Als jij je auto rijbewijs wil halen, moet je twee onderdelen met goed gevolg afronden: het praktijkexamen auto en het theorie-examen. Beide doe je bij het CBR. Voordat je praktijkexamen auto mag doen moet je eerst het theorie-examen met een voldoende hebben afgerond.

Tijdens het theorie-examen auto laat je zien dat je de verkeersregels kent, dat je gevaarlijke situaties op de weg herkent en weet hoe je daar naar moet handelen. Je laat zien dat je verkeersinzicht hebt en veilig de weg op kan. Je mag het theorie-examen auto doen als je zestien jaar of ouder bent.

Online oefenen theorie-examen auto

Wil je goed voorbereid beginnen aan je theorie-examen voor de auto, dan kan je daar thuis al voor oefenen. Dat kan met papieren opgaven uit een boek, maar slimmer is online te oefenen. Door online te oefenen werkt je met vragen zoals ze bij het CBR examen auto ook voorkomen. Bovendien kan je online met veel meer vragen oefenen en krijg je dadelijk inzicht in de onderdelen waarop je goed scoort, en de items waar je wat extra voor moet oefenen.

Soorten vragen

Theorie.nl bootst de vragen van de officiële theorie-examens van het CBR na. Op deze manier bereid jij je optimaal voor op het echte theorie-examen auto. Je kan niet alleen oefenen met inhoud en kennis, maar ook met de verschillende typen vragen die je bij het theorie-examen voor auto van CBR kan verwachten.

Dat zijn:

 • Meerkeuzevragen en ja / nee vragen, waarbij je op het juiste antwoord moet drukken.
 • Invulvragen, waarbij je de juiste getallen moet invoeren.
 • Hotspotvragen, waarbij je op de juiste afbeelding moet drukken.
 • Sleepvragen, waarbij je cijfers naar de juiste plaats in de afbeelding moet slepen.
 • Single-sleepvragen, waarbij je het vinkje naar de juiste plaats op het scherm moet slepen.
Bij het theorie-examen auto van het CBR werk je met een touchscreen. Op Theorie.nl beantwoord je het theorie-examen voor de auto met behulp van een muis of touchpad. Door te oefenen met de theorie-examens voor de auto van Theorie.nl weet je wat je kan verwachten tijdens het examen van het CBR en sta je nooit plotseling voor een verrassing in de vraagstelling.

Hoe gaat het theorie-examen voor de auto in zijn werk?

Voor je een theorie-examen voor auto mag afleggen dien je eerst een afspraak te maken bij het CBR. Dat kan via de CBR website www.cbr.nl. Daarbij moet je inloggen met je eigen DigiD. Heb je geen DigiD dan kan je gebruik maken van een aanvraagformulier, dat je kan vinden op de website van het CBR. Je kunt ook een theorie-examen aanvragen via je rijschool.

Naar je afspraak neem je een geldig identiteitsbewijs mee. Als je de Nederlandse nationaliteit hebt of de Nederlandse én een andere nationaliteit, dan kan dat een Nederlands paspoort, een (verlopen) rijbewijs of een Nederlandse identiteitskaart zijn. Heb je de nationaliteit van een land binnen de Europese Unie (EU) of de Europese Economische Ruimte (EER), dan dien je een EU / EER-paspoort, -identiteitskaart of -vreemdelingendocument te kunnen laten zien. Een kopie wordt niet geaccepteerd, je moet altijd een origineel meenemen van de geldige legitimatie.

Zorg dat je op tijd bent

Op tijd zijn voor een examen is belangrijk. Zorg dat je een kwartier voor je afspraak op het examencentrum bent en neem het reserveringsnummer mee dat je via de e-mail of brief ontvangen hebt. Hiermee meld je je aan bij de aanmeldzuil. Je spullen doe je in een kluisje, je identiteitskaart houd je bij je. Daarna neem je plaats in de wachtruimte en houd het beeldscherm in de gaten. Als er achter je aanmeldnummer op het beeldscherm 'ga naar start examen' staat dan kan je naar de balie om je identiteitsbewijs te laten controleren en mag je de examenzaal in. Je identiteitsbewijs leg je op de tafel, je voert je reserveringsnummer in op de computer en volgt de instructies op het beeldscherm zodat je het examen kan starten.

Na afloop van het examen weet je dadelijk of je geslaagd bent. De uitslag ontvang je binnen een kwartier ook via de e-mail, waarin je kan zien op welke onderdelen je goed scoorde en op welke minder goed. Daarmee kan jij je voorbereiden op een eventueel herexamen voor de auto.

Onderdelen van het theorie-examen voor auto

Het theorie-examen auto duurt ongeveer een half uur en bestaat uit drie onderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. 'Gevaarherkenning' bestaat uit 25 vragen, die gaan over het herkennen van gevaar en hoe je moet handelen in de betreffende situatie. Bij het onderdeel 'kennis', dat bestaat uit twaalf vragen, laat je zien dat je feiten en regels in het verkeer herkent en weet wat je betekenen. 'Inzicht' ten slotte, bestaat uit 28 vragen, waarmee je laat zien dat je de regels kan toepassen en de juiste beslissingen in het verkeer kan nemen.

Tijd per onderdeel

In het verkeer heb je niet eindeloos de tijd om een beslissing te nemen. Meestal moet je snel nadenken en handelen om een gevaarlijke situatie te voorkomen. Voor het onderdeel 'gevaarherkenning' krijg je daarom acht seconden per vraag; het theorie-examen wil immers zo veel mogelijk de realiteit nabootsen. Voor 'kennis' krijg je ongeveer acht minuten om alle vragen te beantwoorden, voor 'inzicht' zestien minuten.

Je hebt in sommige gevallen recht op een theorie-examen met extra tijd, of een individueel begeleid examen. Voor het theorie-examen met extra tijd heb je in totaal 45 minuten. Je krijgt dan vijf minuten extra de tijd voor 'kennis' en tien minuten extra voor 'inzicht'. Voor het individueel begeleid examen geldt er voor de onderdelen ‘kennis’ en ‘inzicht’ geen totaaltijd, je krijgt de tijd die jij nodig hebt. Het CBR reserveert 55 minuten voor je, deze heb je normaal gesproken niet nodig.

Je krijgt willekeurig in het examen ook twee testvragen, één voor 'kennis' en één voor 'inzicht'. Je herkent ze niet als testvragen. Met de testvragen wil het CBR onderzoeken of examenvragen geschikt en bruikbaar zijn om in een theorie-examen op te nemen. De antwoorden op deze vragen tellen niet mee voor je eindresultaat. De testvragen zorgen er ook niet voor dat je minder tijd hebt voor de andere vragen; er is rekening gehouden met de tijd die je nodig hebt voor het beantwoorden van de extra vragen.

Wanneer ben je geslaagd

Voor elk onderdeel moet je een bepaald aantal vragen goed hebben om te slagen voor het theorie-examen voor de auto. Bij gevaarherkenning zijn dat dertien of meer vragen. Voor kennis heb je tien of meer correct beantwoordde vragen nodig, en voor inzicht 25 vragen of meer.

Over Theorie.nl

In één keer slagen voor je theorie-examen voor de auto? Ga dan naar Theorie.nl, meld je aan en start dadelijk met oefenen! Op Theorie.nl worden de CBR examens nauwkeurig nagebootst, krijg je opgaven, die zijn opgesteld door rij-instructeurs, die veel ervaring hebben met het theorie lesgeven.

theorie-examenAuto

 • Proefexamen rijbewijs B: Auto
 • 65 vragen per examen
 • Inclusief gevaarherkenning!
 • Uitgebreide foutanalyse
 • Officieel gecertificeerd
Uniek!

Video examenroutes

Praktijk examen routes op CBR locaties.

Bekijk de routes
Beoordeeld door Kiyoh
Wij gebruiken cookies