9.2 (2.029 beoordelingen)
 • Werkt op mobiel, tablet en desktop
 • Vergroot je slagingskans

Het theorie-examen voor de motor

Wil jij je motor rijbewijs halen, dan moet je drie onderdelen met goed gevolg afronden: de twee praktijkexamens motor (AVB en AVD) en het theorie-examen. Alles doe je via het CBR. Oefenen voor je praktijk doe je tijdens rijlessen, je theorie-examen motor oefen je online op Theorie.nl.

Voordat je praktijkexamen motor mag doen moet je eerst het theorie-examen met een voldoende hebben afgerond. Hiermee laat je namelijk zien dat je de verkeersregels kent en weet hoe je ze toe moet passen, dat je verkeersinzicht hebt en dat je onveilige situaties herkent en hier naar kan handelen om ze te voorkomen, of tot een minimum te beperken. Alleen dan kan je veilig de weg op.

Afspraak, aanmelden en theorie-examen motor

Theorie-examen motor maken kan alleen als je een afspraak hebt bij het CBR. Je kan een afspraak maken via de CBR site (www.cbr.nl). Je moet inloggen met je eigen DigiD. Heb je geen DigiD dan kan je gebruik maken van een aanvraagformulier. Dat staat op de website van het CBR. Je kunt ook een theorie-examen via je rijschool aanvragen.

Heb je een afspraak, dan dien je een kwartier van te voren op het examencentrum te zijn. Bij aankomst meld je je eerst aan bij de aanmeldzuil. Daarvoor heb je het reserveringsnummer nodig dat je via de e-mail of brief ontvangen hebt. Daarna mag je je spullen in een kluisje doen, je legitimatiebewijs moet je wel bij je houden. Dat heb je later nog nodig.

In de wachtruimte hangt een scherm. Daarop verschijnt je reserveringsnummer nadat je deze hebt ingevoerd in de zuil. Staat er achter jouw nummer 'Ga naar start examen', dan is er een plek voor je vrij in de examenruimte. Je meldt je eerst bij de balie, waar je legitimatiebewijs wordt gecontroleerd en waar je een tafelnummer krijgt toegewezen. In de examenruimte ga je aan de toegewezen tafel zitten en legt je legitimatiebewijs op de tafel. Je voert het reserveringsnummer op de computer in en volgt de instructies op het scherm, zodat je het examen kan starten. Vanaf dat moment gaat de tijd voor het examen lopen. Na afloop van het examen zie je dadelijk de uitslag. Deze wordt binnen een kwartier ook naar je e-mailadres gestuurd. In de mail staat naast het resultaat tevens hoe je op alle onderdelen gescoord hebt, zodat je bij een eventueel herexamen weet waar je extra aandacht aan moet besteden.

Vragen en tijd van het theorie-examen motor

De vragen in de theorie-examens motor van het CBR gaan over 25 verschillende onderwerpen. Daarbij komt niet alleen algemene verkeerskennis aan bod, maar krijg je ook onderwerpen die te gevaarlijk zijn om te toetsen tijdens het praktijkexamen, zoals wat je moet doen bij te water raken of een ongeval op een autosnelweg. Het theorie-examen voor de motor duurt dertig minuten. Je kan ook recht hebben op een examen met extra tijd, bijvoorbeeld als je dyslexie hebt. Je kan er voor kiezen de vragen voor te laten lezen door een computerstem. Daarvoor heb je wel oordopjes nodig, die je van het CBR krijgt.

Je kan ook theorie-examen motor doen in een andere taal dan het Nederlands. Via TolkenNet regel je dan zelf een officiële tolk. Een gebarentolk is ook mogelijk, die mag je zelf vragen en kan ook een familielid zijn. Als je last hebt van faalangst op een andere aandoening, dan kan je examen doen in een ruimte met alleen een medewerker van het CBR. De vragen worden dan voorgelezen door de medewerker. Voor het theorie-examen extra tijd heb je in totaal 45 minuten. Voor het individueel begeleid examen geldt er geen totaal tijd, je krijgt de tijd die jij nodig hebt. Het CBR reserveert 55 minuten voor je, deze heb je normaal gesproken niet nodig.

Het examen bestaat uit vijftig vragen en twee testvragen. Die testvragen herken je niet als zodanig. Met deze vragen wil het CBR onderzoeken of examenvragen geschikt en bruikbaar zijn om in een theorie-examen motor op te nemen. De vragen zorgen er niet voor dat je minder tijd hebt voor het echte theorie-examen, er is in de tijd rekening gehouden met de testvragen. De antwoorden tellen niet mee voor je eindresultaat. Je bent geslaagd als je 44 vragen of meer goed hebt beantwoord.

Soorten vragen op het theorie-examen motor

Theorie.nl bootst de vragen van de officiële examens van het CBR zo goed mogelijk na. Op deze manier bereid jij je optimaal voor op het echte theorie-examen motor en kom je niet voor verrassingen te staan met betrekking tot de vraagstelling. Je oefent niet alleen met inhoud en kennis over verkeerssituaties, maar ook met de verschillende typen vragen die je bij het CBR kan verwachten.

Dat zijn:

 • Meerkeuzevragen en ja / nee vragen, waarbij je op het juiste antwoord moet drukken.
 • Invulvragen, waarbij je de juiste getallen moet invoeren.
 • Hotspotvragen, waarbij je op de juiste afbeelding moet drukken.
 • Sleepvragen, waarbij je cijfers naar de juiste plaats in de afbeelding moet slepen.
 • Single-sleepvragen, waarbij je het vinkje naar de juiste plaats op het scherm moet slepen.
De computers voor het theorie-examen van het CBR hebben een touchscreen, op Theorie.nl beantwoord je het theorie-examen voor de motor met behulp van een muis of touchpad. Als je oefent met de examens van Theorie.nl weet je wat je kan verwachten tijdens het examen motor van het CBR en sta je nooit plotseling voor een verrassing in de vraagstelling. Dat helpt je zekerder en meer ontspannen het examen in te gaan.

Over Theorie.nl

In één keer slagen voor je theorie-examen voor het motor rijbewijs? Ga dan naar Theorie.nl, meld je aan en start dadelijk met oefenen voor je rijbewijs motor! Op Theorie.nl worden de CBR theorie-examens nauwkeurig nagebootst, krijg je opgaven die zijn opgesteld door rij-instructeurs, die veel ervaring hebben met het lesgeven in theorie, en kan je oefenen je met alle soorten vragen.

theorie-examenMotor

 • Proefexamen rijbewijs A: Motor
 • 50 vragen per examen
 • Uitgebreide foutanalyse
 • Officieel gecertificeerd
 • Afrekenen met iDEAL, PayPal of Apple Pay
Uniek!

Video examenroutes

Praktijk examen routes op CBR locaties.

Bekijk de routes
Beoordeeld door Kiyoh
Wij gebruiken cookies