Tips voor het echte examen
1. Zorg dat je de theorie kent
Alle theorie-examens zijn niet gemakkelijk. Er is gebleken dat minder dan de helft van de theoriekandidaten de eerste keer slaagt voor het CBR theorie-examen dus bereid je goed voor, door veel te leren en te oefenen. Je kunt bij het voorbereiden het beste beginnen met bijvoorbeeld onze uitgebreide videocursus waar alle CBR onderdelen aan bod komen. Als je dan alle stof beheerst, kunt je starten met het maken van veel oefenexamens kunt controleren of je de theorie ook daadwerkelijk beheerst.
2. Neem de tijd om je goed voor te bereiden
Zorg dat je op tijd begint met het oefenen en leren van de theorie, zodat je het leren van de theorie over meerdere dagen kunt verspreiden. Je kunt beter elke dag wat tijd besteden aan leren, dan vele uren achter elkaar op één dag.
3. Maak een samenvatting van de theorie
Handig is om tijdens het leren van je theorie een samenvatting voor jezelf te schrijven. Schrijf hier alle belangrijke stof die je nog lastig vindt duidelijk en beknopt in. Deze kan je ook meenemen naar het examen en daar nogmaals even doornemen. Deze moet wel in de locker, helaas mag je die niet tijdens het examen bij je hebben.
4. Herhaal de geleerde theorie meerdere malen
Als je de theorie geleerd hebt is het belangrijk om deze stof meerdere malen te herhalen. Op deze manier kun je de nieuwe leerstof je eigen maken. Voor het herhalen kun je de gemaakte samenvatting gebruiken.
5. Leer van je "verbeterpunten"
Noteer per oefenexamen welke je op Theorie.nl maakt bij welke onderdelen je nog moet verbeteren. Neem vervolgens de tijd om deze onderdelen in je op te nemen. Doe een nieuw oefenexamen of je de desbetreffende stof nu beter beheerst. Blijf de lesstof waar je nu nog in wilt verbeteren regelmatig herhalen.
6. Vertrouw op jezelf
Durf op jezelf te vertrouwen tijdens het theorie-examen. Probeer zo min mogelijk te twijfelen, je eerste ingeving is meestal juist! Alleen een antwoord veranderen als je 100% zeker bent dat het antwoord niet goed was.
Krijg je een vraag waarop je het antwoord echt niet weet? Probeer het logisch op te lossen. Vul wel altijd iets in want een niet ingevuld antwoord wordt fout gerekend tijdens het examen.
Het invullen van een moeilijke vraag hoeft niet meteen, je kunt vragen overslaan of wel beantwoorden maar markeren met een vlag. Dan weet je dat je later terug wilt komen op die vraag. Aan het eind van het examen kan je alle vragen in een schema zien en direct terug gaan naar niet beantwoorde vragen of gemarkeerde vragen.
7. Ga eerst voor de makkelijke vragen
Met uitzondering van de gevaarherkenningsvragen, kan je zelf bepalen hoelang je over een vraag doet. Je hebt bij de auto 30 minuten de tijd voor het hele examen, daar gaan 7 minuten vanaf voor de gevaarherkenningsvragen. De volgende 40 vragen bepaal je zelf in welke volgorde, met hoeveel tijd en wanneer je ze beantwoordt. Zoek eerst 5 hele gemakkelijke vragen op en beantwoord deze, ga daarna verder met minder gemakkelijke vragen en bewaar de 10 moeilijkste vragen tot het einde. Hierdoor krijg je het gevoel dat je tijd over hebt en lees je de vragen aandachtiger door.