Klantenservice

Heb je een vraag? Bekijk dan onze veelgestelde vragen. Hier kan je tevens alle vragen over jouw echte CBR theorie-examen vinden en krijg je van ons de beste tips om je optimaal voor te bereiden.

Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. Wij staan 7 dagen per week voor jou klaar en doen ons best doen om jou binnen 1 dag te beantwoorden.

Hoe werkt Theorie.nl

Als ik jullie examens oefen, haal ik dan gegarandeerd het echte CBR theorie-examen?
Wij durven te zeggen dat als jij twee weken dagelijks oefent met de examens van theorie.nl jij veel meer kans maakt om het echte examen bij het CBR te halen.
De maximumsnelheid is toch aangepast op autosnelwegen in Nederland in maart 2020?
Wij krijgen veel vragen per e-mail over de nieuwe maximumsnelheid in Nederland. Hieronder de uitleg (Bron: Rijkswaterstaat)

Op onze snelwegen geldt tussen 06.00 en 19.00 uur een maximumsnelheid van 100 km/h. In de avond en nacht (tussen 19.00 en 06.00 uur) mag je 120 of 130 km/h. Wanneer de spitsstrook open is, geldt een aangepaste maximumsnelheid (80 of 100 km/h).

Tussen 12-16 maart 2020 ging de nieuwe maximumsnelheid van 100 km/h in. De snelheidsverlaging maakt deel uit van een pakket maatregelen om de stikstofneerslag in de natuur te verminderen. Hiervoor werden 4000 borden vervangen of bijgeplaatst. Deze klus is voor het grootste deel succesvol afgerond. Van april tot juli worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd. Zo worden bij de spitsstroken de draaiborden vervangen, komen er 130 km/h-borden bij en worden de hectometerbordjes aangepast.
Hebben jullie de verplichte helmplicht voor snorfietsen per 1 januari 2023 verwerkt in jullie examens?
Uiteraard hebben wij alle vragen, antwoorden en beelden weer helemaal up-to-date gebracht en hebben alle snorfietsers op de foto's een helm op. Let op met vragen over het gebruik van een helm op de snorfiets. Per 1 januari 2023 is het gebruik van een helm ook op een snorfiets verplicht. Je moet een goed passende bromfiets helm of speed-pedelec helm op.
Hebben jullie de wijzigingen in de bromfiets- en motor examens per 1 juli 2023 verwerkt?
Voor 1 juli 2023 moest je bij beide examens nog 44 van de 50 vragen goed hebben om te slagen. Vanaf 1 juli 2023 zijn 43 goede antwoorden van de 50 voldoende om te slagen voor het bromfietsexamen en 41 van de 50 voor het motorexamen. Dit is natuurlijk verwerkt in onze theorie-examens.
Hoeveel fouten mag ik hebben om het theorie-examen te halen?
Dit verschilt per categorie. Bij de auto geldt dat je 65 vragen krijgt. Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden. Het theorie-examen voor zowel de motor als de bromfiets bestaat uit 50 vragen, hiervan moet je 44 of meer vragen goed beantwoorden.
Hoeveel theorie-examen vragen staan er in jullie database?
Wij hebben meer dan 4.500 examenvragen in onze database voor alle categorieën. Deze vragen zijn instructeurs samengesteld en worden direct aangepast op het moment dat het CBR haar vragen wijzigt naar aanleiding van wetgeving.
Is de werking van jullie examens gelijk aan die van het CBR?
Binnen onze examens krijg je exact dezelfde soort vragen als bij het CBR. Je mag net zoveel fout hebben als de officiële CBR examens. Je krijgt bij de auto examens 65 vragen waarvan 25 gevaarherkenning, 12 regelvragen en 28 inzichtvragen. Bij de bromfiets- en motor examen krijg je per examen 50 vragen wat een mix is tussen regel- en inzichtvragen.
Is jullie klantenservice altijd goed bereikbaar?
Wij staan bekend om onze uitstekende klantenservice. Vaak worden jouw mails al binnen een half uur beantwoord en zijn wij over het algemeen tot 23.00u. 's-avonds bereikbaar.
Kun je gelijk aan de slag na het kopen van een code en 24/7 examens oefenen?
Wanneer je een code bij ons koopt, krijg je na de betaling direct een link waarmee je kan starten. Je kunt dus direct gaan beginnen met oefenen en 24/7 gebruik maken van onze website.
Zijn de bedragen genoemd op jullie site inclusief alle belastingen en toeslagen?
Alle op deze site genoemde bedragen zijn inclusief 21% btw en eventuele andere belastingen en toeslagen.

Bestellen en betalen

Als ik een code koop, doet deze het dan altijd en overal?
Het mooie van onze pakketten is dat deze op zowel een computer als op een mobiele telefoon of tablet werken. Het maakt niet uit op welke apparaat jij oefent. De examens en videocursus werken altijd.
Hoe kan ik bij jullie bestellen?
Je hebt bij ons de keuze om een code te kopen met een geldigheid variërend van een dag tot een maand. Je kunt op de examenpagina ook doorklikken naar onze actiepakketten. Deze reken je af met iDEAL, PayPal of Apple Pay. Als je hebt afgerekend, krijg je direct een code (ook op jouw mail) waarmee je de examens kan starten. Fluitje van een cent!
Hoe kan ik bij jullie betalen?
Je kunt bij ons pakketten afrekenen met iDEAL, PayPal, Apple Pay (alleen als je dit hebt geactiveerd op jouw device), Mastercard of Visa. Wij maken uiteraard gebruik van beveiligde verbindingen.

Het examen

Kosten officieel CBR theorie-examen auto
Alle gewone theorie-examens voor de auto rijbewijs B kosten in 2023 € 41,00 (in 2024 kost dit € 48,00 dus wees er dit jaar nog bij!). Als je theorie-examen in de avond of in het weekend wil doen, rekent het CBR je een toeslag van € 5,50.

Een examen met extra tijd kost € 12,35 extra. Dit is handig als je bijvoorbeeld dyslexie hebt. Als je een dyslexieverklaring hebt, kan je deze € 12,35 terugvragen door dit formulier in te vullen en op te sturen.

Een examen met individuele begeleiding kost € 99,00. Als je in dit laatste geval een tolk wilt die jou bijstaat tijdens het theorie-examen, moet je deze zelf regelen.

When you want to do your CBR exam in English the costs are € 46,50.
Kosten officieel CBR theorie-examen bromfiets
Alle gewone theorie-examens voor de bromfiets AM kosten in 2023 € 41,00 (in 2024 kost dit € 48,00 dus wees er dit jaar nog bij!). Als je theorie-examen in de avond of in het weekend wil doen, rekent het CBR je een toeslag van € 5,50.

Een examen met extra tijd kost € 12,35 extra. Dit is handig als je bijvoorbeeld dyslexie hebt. Als je een dyslexieverklaring hebt, kan je deze € 12,35 terugvragen door dit formulier in te vullen en op te sturen.

Een examen met individuele begeleiding kost € 99,00. Als je in dit laatste geval een tolk wilt die jou bijstaat tijdens het theorie-examen, moet je deze zelf regelen.

When you want to do your CBR exam in English the costs are € 46,50.
Kosten officieel CBR theorie-examen motor
Alle gewone theorie-examens voor de motor A kosten in 2023 € 41,00 (in 2024 kost dit € 48,00 dus wees er dit jaar nog bij!). Als je theorie-examen in de avond of in het weekend wil doen, rekent het CBR je een toeslag van € 5,50.

Een examen met extra tijd kost € 12,35 extra. Dit is handig als je bijvoorbeeld dyslexie hebt. Als je een dyslexieverklaring hebt, kan je deze € 12,35 terugvragen door dit formulier in te vullen en op te sturen.

Een examen met individuele begeleiding kost € 99,00. Als je in dit laatste geval een tolk wilt die jou bijstaat tijdens het theorie-examen, moet je deze zelf regelen.

When you want to do your CBR exam in English the costs are € 46,50.
Wanneer slaag ik voor het theorie-examen?
Bij het theorie-examen voor de bromfiets moet je 43 vragen goed beantwoorden. Je mag er dus maximaal 7 fout hebben om te slagen. Bij het theorie-examen voor de motor moet je 41 vragen goed beantwoorden. Je mag er dus maximaal 9 fout hebben om te slagen. Bij het auto theorie-examen ligt het iets anders. Hier heb je drie categorieen (gevaarherkenning, kennis en inzicht). Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden.

Klachten en opmerkingen

Hoe staat het met jullie herroepingsrecht?
Gezien de aard van onze diensten kan je deze helaas niet terugsturen of ruilen. Zodra je op de knop "Start examen" hebt geklikt, heb je ons product afgenomen en kunnen wij dit niet meer retourneren. Houd er rekening mee dat de code direct geleverd wordt zodra het pakket wordt afgenomen en dat je afziet van het herroepingsrecht. Je wordt hierop gewezen in het bestelproces. Wij nemen uiteraard klachten en opmerkingen altijd serieus. Vul ons contactformulier in en je kan van ons binnen 2 werkdagen antwoord verwachten.
Ik heb een fout ontdekt in een examen of in de theorie. Wat moet ik doen?
De inhoud van onze examens en theorie is met de grootste zorg samengesteld. Incidentele onjuistheden kunnen niettemin voorkomen. Je dient niet aan te nemen dat de informatie die Theorie.nl B.V. biedt foutloos is, hoewel Theorie.nl B.V. dat natuurlijk wel nastreeft. Bij een fout op de website, vragen wij je dit te melden. Alles helpt hierbij (screenshots, kopie van de resultaatpagina etc.). Je kunt dit mailen aan info@theorie.nl.
Ik heb een klacht of opmerking! Wat nu?
Wij nemen klachten en opmerkingen altijd serieus. Vul ons contactformulier onder aan deze pagina in en je kunt van ons binnen 1 werkdag antwoord verwachten.
Ik wil een review achterlaten. Kan dat?
Sinds mei 2016 werken wij samen met Kiyoh. Hiermee kan je andere bezoekers laten weten wat je van onze website vindt. Klik hier om ons te beoordelen. Klik hier voor het reviewbeleid van Kiyoh.
Jullie lossen mijn klachten niet goed op. Waar kan ik naar toe?
Als we er alles aan gedaan hebben jouw klachten goed op te lossen en je bent nog steeds niet tevreden, kan je gaan naar www.sgc.nl. Dit is de website van de Geschillencommissie waar je klachten kan neerleggen over ons. Je kunt ook jouw klacht neerleggen bij het Europese online geschillenplatform (ODR). Meer informatie hierover staat hier.
Plotseling is het examen gestopt terwijl ik hiermee bezig was. Krijg ik mijn geld terug?
In bijna alle gevallen ligt een fout aan de computer waarop je deze maakt. Denk aan verouderde software, vastlopen van de computer, een Internetverbinding die wegvalt etc. Hier kunnen wij helaas niet aan doen. Als je van mening bent dat het echt aan ons ligt, kan je ons mailen op info@theorie.nl. Vergeet niet alle informatie mee te sturen zoals de gebruikte code, jouw besturingsysteem, screenshots etc.

Examencodes

Help, ik heb een code voor de bromfiets gekocht maar heb motor nodig!
Als jij per ongeluk een code koopt voor een verkeerde categorie, kan je dat natuurlijk kosteloos wisselen. Neem even contact op met onze klantenservice en het is zo geregeld.
Op hoeveel apparaten kan ik de code tegelijkertijd gebruiken?
Als je een code koopt, kan je deze op 1 apparaat (bijvoorbeeld computer, telefoon, tablet etc.) tegelijkertijd gebruiken. Als je bijvoorbeeld thuis op je computer hebt geoefend en daarna in de auto op je telefoon verder wil, kan dit maar dan moet je eerst de site op je computer hebben afgesloten. Deze moet dan niet meer zijn ingelogd. Mocht je toch problemen hiermee hebben, neem contact met ons op.

Tips voor het echte examen

1. Zorg dat je de theorie kent
Alle theorie-examens zijn niet gemakkelijk. Er is gebleken dat minder dan de helft van de theoriekandidaten de eerste keer slaagt voor het CBR theorie-examen dus bereid je goed voor, door veel te leren en te oefenen. Je kunt bij het voorbereiden het beste beginnen met bijvoorbeeld onze uitgebreide videocursus waar alle CBR onderdelen aan bod komen. Als je dan alle stof beheerst, kunt je starten met het maken van veel oefenexamens kunt controleren of je de theorie ook daadwerkelijk beheerst.
2. Neem de tijd om je goed voor te bereiden
Zorg dat je op tijd begint met het oefenen en leren van de theorie, zodat je het leren van de theorie over meerdere dagen kunt verspreiden. Je kunt beter elke dag wat tijd besteden aan leren, dan vele uren achter elkaar op één dag. 
3. Maak een samenvatting van de theorie
Handig is om tijdens het leren van je theorie een samenvatting voor jezelf te schrijven. Schrijf hier alle belangrijke stof die je nog lastig vindt duidelijk en beknopt in. Deze kan je ook meenemen naar het examen en daar nogmaals even doornemen. Deze moet wel in de locker, helaas mag je die niet tijdens het examen bij je hebben.
4. Herhaal de geleerde theorie meerdere malen
Als je de theorie geleerd hebt is het belangrijk om deze stof meerdere malen te herhalen. Op deze manier kun je de nieuwe leerstof je eigen maken. Voor het herhalen kun je de gemaakte samenvatting gebruiken.
5. Leer van je "verbeterpunten"
Noteer per oefenexamen welke je op Theorie.nl maakt bij welke onderdelen je nog moet verbeteren. Neem vervolgens de tijd om deze onderdelen in je op te nemen. Doe een nieuw oefenexamen of je de desbetreffende stof nu beter beheerst. Blijf de lesstof waar je nu nog in wilt verbeteren regelmatig herhalen.
6. Vertrouw op jezelf
Durf op jezelf te vertrouwen tijdens het theorie-examen. Probeer zo min mogelijk te twijfelen, je eerste ingeving is meestal juist! Alleen een antwoord veranderen als je 100% zeker bent dat het antwoord niet goed was.

Krijg je een vraag waarop je het antwoord echt niet weet? Probeer het logisch op te lossen. Vul wel altijd iets in want een niet ingevuld antwoord wordt fout gerekend tijdens het examen.

Het invullen van een moeilijke vraag hoeft niet meteen, je kunt vragen overslaan of wel beantwoorden maar markeren met een vlag. Dan weet je dat je later terug wilt komen op die vraag. Aan het eind van het examen kan je alle vragen in een schema zien en direct terug gaan naar niet beantwoorde vragen of gemarkeerde vragen.
7. Ga eerst voor de makkelijke vragen
Met uitzondering van de gevaarherkenningsvragen, kan je zelf bepalen hoelang je over een vraag doet. Je hebt bij de auto 30 minuten de tijd voor het hele examen, daar gaan 7 minuten vanaf voor de gevaarherkenningsvragen. De volgende 40 vragen bepaal je zelf in welke volgorde, met hoeveel tijd en wanneer je ze beantwoordt. Zoek eerst 5 hele gemakkelijke vragen op en beantwoord deze, ga daarna verder met minder gemakkelijke vragen en bewaar de 10 moeilijkste vragen tot het einde. Hierdoor krijg je het gevoel dat je tijd over hebt en lees je de vragen aandachtiger door.

Praktische vragen

Als ik een oefenexamen met alleen mijn foute vragen maak, telt dat mee of ik zak of slaag?
Als je een oefenexamen hebt gemaakt, heb je de mogelijkheid een oefenexamen te maken met alleen jouw foute vragen. Hierdoor kun je beter leren van jouw fouten. Het resultaat echter van dit examen telt niet mee in jouw algehele voortgang waarin wij bepalen of je zal slagen voor het echte CBR examen. Als je gezakt was voor het oefenexamen op basis waarvan jij die foute vragen aan het maken bent, dan blijf je gezakt. Je kunt alleen slagen door het hele oefenexamen dan nog een keer te doen.
Hebben jullie een Privacy Statement?
Jazeker. Wij gaan uiterst zorgvuldig om met jouw gegevens. Klik hier voor onze privacy statement.
Kan ik bij jullie een certificaat halen?
Je kunt bij ons geen examen reserveren of een certificaat halen. Bel hiervoor met een van de vestigingen van het CBR welke je hier kunt vinden.
Waarom kan ik de tijd niet stilzetten bij gevaarherkenning?
Net zoals bij het echte theorie-examen bij het CBR, kan je ook op Theorie.nl de gevaarherkenning alleen oefenen met 8 seconde reactiesnelheid. Bij alle andere vragen kan je de tijd wel stilzetten.
Werken jullie samen met het CBR?
Wij werken nauw samen met het CBR. Wij worden op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen in theorie-examen land. Wij zijn echter geen onderdeel van het CBR noch zijn wij aan het CBR gelieerd.
Zijn jullie examens exact hetzelfde als die van het CBR?
Onze examens zijn een simulatie van de officiële examens en wij proberen deze zo goed mogelijk na te bootsen. Zo hebben wij in onze examens ook de zogenaamde sleepvraag, single-sleepvraag, invulvragen, de multi-response vraag, de ja/nee/meerkeuze vragen en hotspotvragen net zoals bij het CBR. Op deze manier word je optimaal voorbereid voor het echte theorie-examen.

Contact

Heb je na het bekijken van onze klantenservice toch nog een vraag? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

Je kan ons ook direct benaderen door een mail te sturen naar info@theorie.nl

Theorie.nl is onderdeel van Theorie.nl B.V.
KvK: 67422756, BTW: NL856981412B01
Telefoonnummer 010-8208554